5 december 2018

Planera inför åsskiftet

Nu börjar det närma sig årsskifte och det är då viktigt att se över sin ekonomi. Fram till årsskiftet kan man göra vissa förändringar som påverkar positivt i framtiden men det börjar bli bråttom.

Privatperson
Kvitta vinster mot förluster

Har du tillgångar på vanliga depåer kan den stökiga höstens stora kursrörelser gör att det kan vara bra att ta tillfället i akt att se om det går att kvitta en del gamla reavinster mot förluster. Vill du behålla tillgångarna så sälj dem och köp sedan tillbaka dem så realiseras tidigare vinster/förluster. Många gånger är detta ett bra tillfälle att flytta in kapitalet i en ISK för att slippa detta i framtiden.

Maxa din pension
I år behöver du tjäna 504 375 kr för att få full avsättning till den allmänna pensionen. Ligger du under den gränsen och väntar på bonus kan det vara ett bra tillfälle att förhandla med din arbetsgivare om bonus innan årsskiftet för att maxa allmänna pensionen. Ligger du över gränsen och förväntas få en bonus i slutet av året, be att få löneväxla den dvs att den sätts in som pension istället. Det kan bli mer skattemässigt fördelaktigt.

Betala rut/rot i tid
För att rut och rotavdraget skall vara avdragsgillt gäller att fakturan betalas innan årsskiftet. Arbetet som utförs skall göras senast 31/1 året efter man kan således betala i förskott om man har avdragsutrymme kvar. Viktigt är att se att du har haft tillräckligt hög inkomst så du kan utnyttja avdraget fullt ut.

Företagare
Maxa din pension
I år behöver du tjäna 504 375 kr för att få full avsättning till den allmänna pensionen. Har du som företagare ej tagit ut en lön på 42 031 kr per månad så ge dig själv en bonus i slutet av året, om företagets ekonomi tillåter det. Detta för att maxa din allmänna pension.

Löneregel 3:12
Se till att du har tagit tillräckligt mycket lön för att utnyttja 3:12 reglernas utdelningsbara utrymme enligt löneregeln. Är du osäker, tala med din rådgivare eller din revisor.

Tjänstepensionsavsättning
Har året varit bra för ditt företag kan det vara bra att fundera på att göra en extra avsättning till tjänstepensionen beroende av hur mycket du tidigare satt av. Som företagare har man, om bolagets ekonomi tillåter det, möjlighet att se till att man får en bra pension i framtiden. Pensionsavsättningar är avdragsgilla för företaget upp till 35% av lönen vilket även drar ner eventuell vinstskatt som bolaget annars måste betala.

Har du frågor kring ovanstående – tveka inte att höra av dig till oss på Real Finans och Försäkring.

Tillbaka